2008. április 17., csütörtök

2008.04.12. - Construma

Természetesen kimentünk, szereztünk néhány hasznos címet, olyan kereskedőket, kivitelezőket, akikre a neten nem akadtunk volna rá. Padlókonvektor, fürdőszobai szaniter, radiátor, kül- illetve beltéri burkolat és sültkolbász terén jártunk sikerrel.

2008.04.12. - Földszinti falak


A földszinti teherhordó falak nagyon gyorsan, 2-3 nap alatt elkészültek.

2008.04.04. - Vasalt aljzatbeton




Az alapba és az aljzatba összesen több, mint 2 tonna acél és 75 m3 beton került.

2008.04.03. - Tömörített kavicságy készítése, aljzat hőszigetelése


2008.03.27. - Alapgerendák vasalása, betonozása







2008.03.22. - Csömöszölt beton


Kicsit több beton ment bele az alapba, mint számoltuk, de sebaj, laglább jó stabil lesz.
Érdekes szó, ez a "csömöszölt", semmi másra nem mondják (felénk). Ahogy utánaolvastam, régen gasztronómiai kifejezésként is használták. Szerintem ma már kevesen csömöszölik bele a káposztát a kuktába.

2008.03.15. - Alap kiásása


A nemzeti ünnep nálunk a gödör jegyében telt. Nem, nem kényszerítettük munkavégzésre senkit a munkaszüneti napon.

Belső látványtervek




Alaprajzok

1. Földszint
2. Emelet



Mit építünk?











Talán ideje megmutatnom, miről is beszélünk. Környezetünk első (és második) reakciója: "furcsa...", "mint az angliai munkások házai..." Nekünk márpedig tecc.

2008.03.09. - Az épület kitűzése






Földmérő tűzte ki az alaptestek helyét. A rózsaszínű cövekek azok. Így a fűben ránézésre elég nehéz volt követni, hogy melyik hova tartozik, pedig nem olyan bonyolult a ház (szerintem, persze nem nekem kell megépíteni).

A szürke oszlop középen a régi telekhatár.

Közművek (hiánya)


Nem, nem sírt ástunk... az építési engedélyeztetéssel párhuzamosan elkezdtük a közművesítés intézését is (víz, gáz, áram). - Nyolc hónap elteltével még mindig egyedül vizünk van, ahhh ha elmondanám, hogy milyen áron...

Víz: aknát kellett építeni, és közműfejlesztési hozzájárulást fizetni 2 helyre (ennek az érdekes jogi problémának majd indítok egy önálló blogot, ha lesz kedvem), majd megterveztetni a rákötést, ennek a díját kifizetni és kiviteleztetni. Kész.

Gáz: igényeltük, hálózatfejlesztés kell. A hálózatfejlesztési hozzájárulást befizettük. Szerződést aláírva visszaküldtük. Most várunk, hogy történjen valami.

Áram: igényeltük-elveszett. Újra igényeltük - a hálózat nem bővíthető. Újra igényeltük - hálózatbővítés kell, építsünk egy faldarabot a villanyórának. Megépült. Fél évig semmi, protekcióval is semmi, aztán 2008. tavaszán oszlopok az utcában, rajta légkábel, amire viszont csak földkábellel csatlakozhatunk, ezt meg kell terveztetnünk, és új igénylést leadnunk. Villanyszerelővel kialakíttattuk a szabványos mérőhelyet, ennek hivatalos papírjait majdnem leadtuk. Csak majdnem, mert valami nem tetszett az ügyintézőnek, na majd a másik ügyfélszolgálaton újra próbálkozunk, hátha ott máshogy éreznek. A szolgáltató ezután megszemlélte a helyszínt (biztos van értelme). Most itt tartunk. Viszont eddig csak a mérőhely került pénzbe, a hálózatfejlesztés és az igénylés nem.

Birtoklás!!!






2007. nyarán, miután a telek jogi helyzete körüli folyamatok sikeresen befejeződtek, megépült a kerítés.

A kivitelező 'szakember' számát saaajnos elvesztettük, így nem tudjuk őt senkinek tovább ajánlani.

Telek



Így nézett ki a telek 2006-ban, még szántottak-vetettek rajta, de már akkor is ígéretesnek tűnt.

Előzmények

Van bőven, a projekt két éves múltra tekint vissza:
  • Belterületbe csatolás, telekalakítás, jogi ezmegaz: majdnem két év.
  • Tervezés: kicsit hosszadalmasnak tűnő fél év - de minden egyes percét kiélveztük ;). Most már azt is tudjuk, mennyit bír a házasságunk. :)
  • Engedélyeztetés: korrupció szelétől meglegyintve, közigatzagtási határidőkből kicsúszva, jogerős engedély kicsit megkésve - 90 nap, senki nem fellebbezett.
  • Kivitelező kiválasztása: fél év, bár nem volt nagy a választék, a mesterek nem törték magukat az árajánlatokkal. Remélhetőleg jól választottunk.

Szóval mindenki ennyivel előbb álljon neki. :)

Nekünk nem lesz blogunk

Á, ez nem is igazi blog, a jövőben sem itt fejezzük majd ki önmagunkat... de az építkezés előrehaladtával szerencsére egyre többen érdeklődnek a fejleményekről, sokan hasonló projektbe kezdenek a közeljövőben, és számukra minden felhalmozott jó és rossz tapasztalat értékes. Meg persze büszkélkedni is szeretnénk egy kicsit. Meg aztán inkább megkímélnék mindenkit a darabonként 1,5 MB-os képfájlok özönétől (ugyan szőke nő, de technikailag nem tud - még - képeket kicsinyíteni). Na, bevezetőnek ennyi, a többi már a lényeg. A mottó: sok kép, kevés szöveg.